Texel

Weekend Texel

In het laatste weekend van September met een aantal vogelaars het waddeneiland Texel bezocht. Dit was mijn eerste bezoek hier, eerder was ik al op Terschelling geweest voor schoolactiviteiten. Daarmee vergeleken was de bootreis kort, slechts een half uur tegenover 2 uur. We verbleven in het noorden van het eiland, De Cocksdorp. Er waren al Bladkoningen gemeld in de buurt dus die soort zouden we toch te pakken moeten krijgen. Na wat uitgerust te zijn van de reis zijn we over het eiland gaan rijden en op enkele goede vogelspots gestopt. De bladkoning liet niet van zich horen, de algemenere soorten konden we al wel intikken. Een groepje Staartmezen met Pimpel ertussen kwam voorbij. In de struiken zat een Grote Groene Sabelsprinkhaan te zingen. Over het wad kijkend werden er diverse steltlopers gespot. Eiders, Scholeksters, Steenlopers, langsvliegend een Aalscholver en enkele putters.

Steenloper
Steenloper

De laatste plek waar we wat probeerden te vinden was bij de vuurtoren. In de verte vloog er een groep Zwarte Zee-eenden over de zee. Nauwelijks te zien met een verrekijker, maar met een telescoop was het te doen.

Zonsopkomst Texel

Zaterdag kon s’ochtends de eerste Buizerd genoteerd worden. Op weg naar de ‘Tuintjes’ om vogels te zoeken in de bosjes, ook wel bosjeskloppen genoemd. Het waaide erg hard en de wind kwam uit noordelijke richting. Na wat Kneu’s en een Heggenmus weer omgekeerd omdat er niet veel vogels aanwezig waren.

Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief

Vlakbij lag een plas waar diverse eendensoorten vertoefde. De rest was al achtergebleven omdat er regen op komst was. Met een andere vogelaar (Dick) ben ik verder gelopen achter de duinen. Op een gegeven moment kwam er 150 meter voor ons een man uit vanaf het strand de duin op lopen. Hij wees naar de zee dat er iets zat. Wij er naartoe gelopen maar de man was nergens meer te bekennen. Beter kijkend zat iemand anders foto’s te maken van een vogel die 5 meter van de kustlijn in het water dobberde. Dick zag dat het een Zwarte Zeekoet is! Een erg zeldzame soort die normaal alleen een stuk noordelijker voorkomt. De Zeekoet dook helaas onder en was even verdwenen, het ging tegelijkertijd regenen waardoor we even moesten schuilen. De vogel dook weer wat zuidelijker op, we gingen er achter aan. Schuilend onder een hutje nog over de zee gekeken of die er nog zat. Helaas niks meer te bekennen. Een groep vogelaars die ook aangekomen waren stonden weer verder noordelijker waar die achteraf ook weer tevoorschijn kwam. Daar zat die wel verder op zee waardoor de foto’s meer als ‘bewijsplaatjes’dienden.

Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet

30 meter van ons vandaan dook nog wel een leuke Grijze Zeehond uit het water.

Grijze Zeehond

De rest van de groep weer opgezocht die natuurlijk de topper van het weekend hadden gemist. Op naar een andere locatie waar zich zeven Bontbekplevieren, Watersnippen, twee Dodaarsen, Kemphaan en een groepje Kluten zich lieten bewonderen.

Zonsondergang Texel

s’Avonds na het avondeten zijn we met een groepje van 3 het noordelijke strand op geweest om te kijken of er wat activiteit was boven zee. Terwijl er een visser een Zeebaars ving vlogen er vier Rotganzen over de branding richting zuidwest. De visser wist ook te vertellen dat er vorig jaar een drama was gebeurd. Een Zwarte Zeekoet lag uitgeput op het strand met fotografen en vogelaars er om heen. Z’n buurman was z’n hondje aan het uitlaten, echter als die een vogel ziet gaat ie er achteraan. Zo ook deze keer en dat was het einde van het vogeltje.

Vissers Texel

Terwijl de zon op enkele plekken boven zee door de bewolking komt zitten er op het strand 25 Drieteenstrandlopers te fourangeren. Liggend in het zand met de wind in de rug kon ik ze fotograferen. Grappige beestjes als ze zo voor je lopen.

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Drieteenstrandloper

Drieteenstrandloper

Het zand vliegt je om de oren als je zo laag ligt.

Stuifzand

Stuifzand

De dag erop, zondags, opnieuw een poging gedaan om in de Tuintjes bosjes te kloppen. Deze dag was de wind wat minder en de zon scheen erbij. Wat beter weer voor de kleinere vogeltjes. Een Grauwe Vliegenvanger was de eerste die we tegenkwamen, waarna er ook een Kramsvogel zat te roepen vlakbij.

Grauwe Vliegenvanger

Wat staat daar op dat bordje?

Niet betreden

Doordat de bewolking verdwenen was kon deze Kleine Vuurvlinder zich opwarmen in de ochtendzon.

Kleine Vuurvlinder

Op de trektelpost van de Tuintjes kan je mooi over de zee kijken of er nog vogels over trekken. Degene met de telescoop bij zich zochten de horizon af en vonden 2 Jan-van-Genten in de verte. Twintig Rotganzen vlogen langs en een Drieteenmeeuw was kort in beeld. Terug lopend kwam er een Rietgors langs en de Blauwe Kiekendief zat te jagen achter de Duinen. Deze was overigens ook geringd bleek achteraf, maar de ring zat goed verstopt en was niet af te lezen vanaf de foto. Helaas…

Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief

Blauwe Kiekendief

De Slurfter hebben we ook bezocht, de leukste soorten waren hier een Kleine Zilverreiger, Eider, Rotganzen en een paar Pijlstaarten.

Slurfter - Texel

De rest van de dag rond gereden en enkele plaatsen bezocht. Er was het hele weekend al een Zwarte Ooievaar gezien. Telkens goed opgelet, maar helaas zijn we die niet tegengekomen. Evenals de Bladkoning, 3 keer wezen zoeken. Mogelijk hebben we hem gehoord, maar dat was niet duidelijk genoeg om er een zekere waarneming van te maken. Wel zaten er wat Bruinrode Heidelibellen, ook een leuke prooi voor de Boomvalk die eerder gezien was door anderen.

Bruinrode Heidelibel

Maandags zijn we weer terug gegaan en konden we terugkijken op een geslaagd weekend.

Noordzee - Texel

Advertenties
Comments
3 Responses to “Texel”
 1. Dick van Houwelingen schreef:

  Ha Vincent,
  geweldige sfeer-, zeehond-, libelle-, vlinder- en vogelplaatjes! Ik ben wel benieuwd waar je die foto van die grauw vlieg heb gemaakt???

  groet, Dick

 2. Bob Wiggers schreef:

  Ha Vincent,
  We gingen voor de vogels, maar de “Hollandse luchten” waren ook niet mis. Prachtige foto’s heb je gemaakt!
  vr groet, Bob

 3. Vincent Sanders schreef:

  Bedankt voor de reacties!
  @Dick, de Grauwe Vliegenvanger was zondagochtend in de Tuintjes gemaakt. Voordat de rest over het hek klom :)…

  Gr,
  Vincent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s