Oostvaardersplassen

Maandag de gehele dag naar de Oostvaardersplassen geweest. Na een reis van bijna 2 uur waren we bij de kijkhut ‘De Poelruiter’ aangekomen. Deze hut staat vooral bekend om de stok die voor de hut uit steekt. De IJsvogel die daar rond hangt gaat regelmatig op de stok zitten vlak voor de hut. Vandaar dat je op vele fotografie site’s die stok tegen kan komen. Hij wordt ook wel de bekendste stok van Nederland genoemd.

Op de weg naar de hut toe zaten erg veel slakken, je kon haast geen stap verzetten of je verpletterde al een slakkenhuis. Aangekomen bij de hut hebben we gewacht op wat vogels. De beste plek om vanaf te fotograferen was helaas al bezet. Na een tijdje kwamen wat Witte Kwikstaarten op de stok zitten. Deze nam uitgebreidt de tijd om zijn verenkleed te poetsen en liet nog een kunstje zien voor de lens.

Witte Kwikstaart

Witte Kwikstaart

Na drie kwartier ging de andere persoon weg en kon ik de betere plek innemen. Zo kreeg ik geen witte/grijze achtergrond maar een mooie bruinige tint van het riet aan de waterkant.

Witte Kwikstaart

Deze Zwartkop zat in het riet te fourangeren.

Zwartkop

Anderhalf uur later zijn we weer vertrokken naar een andere hut. Onderweg nog een Gewone Pad tegengekomen die zich van dichtbij liet fotograferen.

Gewone Pad

Met een kort ritje in de auto naar het info centrum gereden. De hut ‘Kluut’ zat dichtbij, maar daar was niet veel te beleven. Toen hebben we drie kilometer gelopen naar de kijkhut ‘Schollevaar’, hier zit de grootste Aalscholverkolonie van Europa. Tijdens het lopen zagen we deze rietgors in het riet zingen. Langzaam dichterbij gekomen en deze foto kunnen maken.

Rietgors

Rietgors

Bij de Aalscholvers aangekomen, er zaten inderdaad aardig wat aalscholvers. De meeste te ver weg voor een goede foto. Een tijd later kwam er een roofvogel door de bomen richting de hut vliegen. Hij landde in de buurt in een boom, na bestudering bleek het om een Havik te gaan. Met de lens schuin omhoog door het gat, wat net pastte. Heb ik hem door de takken heen vastgelegd. Deze had ik nog niet in de database, dus de takken neem ik voor lief.

Havik

Havik

Deze jonkies kwamen ook nog even langs zwemmen onder begeleiding van paps en mams. Het Winterkoningkje had nog net geen natte voetjes.

Grauwe Gans (juv)

Grauwe Gans Juveniel

Winterkoning

Winterkoning

Terug door het riet heen doken opeens 3 Edelherten op. Deze bleven vrij rustig en lieten zich goed benaderen. Dit komt omdat er in de Oostvaardersplassen niet op deze dieren gejaagd wordt. Later bleek ook dat we een van de oudste herten hebben gezien. Die was te herkennen aan het gele oormerk dat het vrouwtje draagt.

Edelhert

Edelhert

Edelhert

Edelhert

Verderop kwamen deze Kemphanen overliegen.

Kemphaan


Kemphaan

Hierna zijn we naar de vierde en laatste hut gegaan, de ‘Grauwe Gans’. Hier was niet veel wild aanwezig en het weer werkte ook niet echt mee. Teruggelopen stond deze bloem in bloei en heb ik die met een macrolens op de foto gezet. Daarna zijn we weer richting huiswaarts gegaan.

Gewone Dotterbloem

Gewone Dotterbloem

Advertenties
Comments
One Response to “Oostvaardersplassen”
  1. Desiree Adam schreef:

    Super serie ook!!! gr. Desiree

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s